Evrim

Evrim Hakkında Bilinen Yanlışlar

Bu yazımda aslında yanlış bilinen gerçekleri düzeltmek, bilinmeyenleri öğretmek amacındayım. Bunu bilimsel çerçevecede, kaynakçada belirttiğim internet siteleri ve kitaplardan ayrıca araştırmalarım sonucunda aklımda kalan kaynağını unuttuğum yerleri kullanarak yapacağım.

 

YANLIŞ - 1:

Evrim diye bir şey yoktur, hurafedir.

DOĞRU - 1:

Her nasıl "yerçekimi" yalanlanamıyorsa evrim de o şekilde yalanlanamaz. Evrim bir doğa gerçeğidir. Bilim insanları ve antik dönemlerle ilgilenen filozoflar yaptıkları incelemelerde zamana paralel bir değişim gözlemektedirler. Zamanla canlıların fiziksel özelliklerinde farklılıklar gözlenilmiştir (Kutup Ayısı ve Boz Ayı, Mamut ve Fil v.b). Bu durum aklımıza bir soru getiriyor. Zamanla bu canlıların fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapılarına ne oluyor?  Cevabı basittir: "Canlılar değişiyor!".

Yalanlanması en muhtemel şey Evrim Teorisidir ki aslında herkes bunu yalanlamaya çalışmaktadır. Adı üstünde teoridir ve iki tarafta kendince haklı nedenler sunabilir. Her ne kadar bu alanda çalışmalar yıllardır sürsede henüz bir sonuca ulaşılamadı.

 

YANLIŞ - 2

Evrim teorisi bize maymundan geldiğimizi söylüyor.

DOĞRU - 2

Charles Darwin'in teorisine göre evrim bir ağaç gibidir. Ve her dal bir türü simgeler. Yani bizim maymunlarla ortak atamız kabul edilen Darwinius masillae ne bir insandı ne bir maymun. Bu bizim ağacımızın köküydü ve o ağaçtan çıkan dallar Homo Sapiens(mordern insan),şempanzeler,goriller, orangutanlar, makaklar, lemurlar gibi türlere temel oldu.

 

YANLIŞ - 3:

Evrim varsa şimdiki maymunlar niye insan olmuyor?

DOĞRU - 3:

Öncelikle hiç bir bilim insanı günümüz modern insanlarının günümüzdeki hiç bir maymundan geldiğini iddia etmez, edemez çünkü bu düşünce komik olmakla beraber Evrim Kuramı, Biyoloji ve bilim ile çelişir.  Maymunlar bizden daha az "modern" canlılar değillerdir. Aynı zaman diliminde varlıklarını sürdüren canlılardır. Modern türler bir birinden evrilmez, yeni türlere evrilirler. Yani maymunlar evet insan olamıyor olabilirler fakat yeni bir türe doğru evrilebilirler. Fakat bunu gözlemeye ömür yetmez. Bir türün yeni bir tür oluşturması binlerce hatta milyonlarca yıl sürebilir. Her ne kadar yapay seleksiyon bunu hızlandırabilsede. Örneğin 1928 yılında hazırlanan bir rapora göre "dişsiz, kısa dişliliğe" neden olan fillerde bulunan bir gene sahip fil oranı %1'di. Bu zararlı mutasyon bir filin yaşama şansını elinden almaktaydı. Doğal hayatta korumasız, yiyecek erişimi az bir durumda yenik düşüyordu. Fakat "fil dişi" avcılığı başladıktan sonra bu zararlı mutasyon yapay etmenler sayesinde yararlı bir mutasyon olarak kabul edildi ve fillerin hayatta kalma şanslarını arttırdı. Bu gene sahip filler daha çok üreyebiliyorlardı. Bu şekilde 1928 yılında %1 olan oran günümüzde %38e çıktı. 87 yılda fillerin nasıl bir evrim geçirdiğini canlı olarak görebilirsiniz.

 

YANLIŞ - 4 :

Evrim sadece mutasyonlarla oluşur.

DOĞRU - 4:

Evrim sadece mutasyonlara bağlı değildir hatta bütüne bakıldığında mutasyonların doğrudan etkisi çok küçüktür. Mutasyonlardan çok daha etkili/işlevsel mekanizmlar bulunmaktadır.

Mekanizmaları iki açıdan incelenebilir; bunlar Seçici/Eleyici Mekanizmalar ve Çeşitlilik Mekanizmalarıdır. Seçici Mekanizma bir kısım canlıları seçer/eler, Çeşitlilik Mekanizması ise popülason içerisindeki çeşitliliği arttırır.

Mutasyon dışındaki mekanizmalar: Doğal Seçilim, Yapay Seçilim, Cinsel Seçilim, Akraba Seçilimi, Gen Akışı (Göç), Genetik Sürüklenme, Crossing-Over, Transpozonlar, Plazmidler, Yatay Gen Transferi ve Virüslerdir.

Tabi ki bunlar dışında ikincil mekanizmalarda vardır  ; Gen Düzenlemeleri, Alternatif Birleşme (Alternative Splicing), Epigenetik, Endosimbiyotik Gen Transferi, Rekombinasyon.

Bunların hepsi Evrim için çok değerli mekanizmalar olsa da aralarında evrime en çok katkısı olan Genetik Sürüklenme ve Gen Akışıdır.

 

YANLIŞ - 5:

Dinlere göre evrim teorisi günahdır.

DOĞRU 5:

Aslında dinlerde bu konu ile ilgili detaylı bir şey yok fakat "Biz sizi bir kan tanesinden meydana getirdik", Enbiya 30. Ayette ise “İnkâr edenler (kâfirler), semaların ve arzın bitişik olduğunu görmediler mi? Sonra Biz, o ikisini (birbirinden) ayırdık. Ve her canlı şeyi sudan yarattık. Hâlâ inanmazlar mı?” denir. Burada sudan yarattık kısmı için evrim temelinde var olan okyanus tabanındaki volkan bacalarının etrafında canlılığın başlaması gibi insanlara anlaması için basitleştirilmiş olduğu düşünülen ibareler yer almakta. Bu cümleler bakış açınıza göre değişebilir cümlelerdir. Size en mantıklı gelen neyse ona inanın!

                                                               

                                                                                                                        

Kaynakça

http://www.evrimagaci.org/makale/388

http://www.evrimagaci.org/fotograf/54/6580

http://www.evrimagaci.org/makale/396

https://www.icr.org/article/53/

http://www.kuranmeali.org/21/enbiya_suresi/30.ayet/kurani_kerim_mealleri.aspx

Evrim Kuramı ve Mekanizmaları (Çağrı Mert Bakırcı,2014)

Etiketler : Evrim

0 yorum

Yorum Yap